09.08.2021 00:17
COS Târgoviște moare, Germania dă drumul la Termocentrale
Galerie foto
❚ „Vom ajunge să avem energie, să ne îndestulăm rețeaua proprie numai când bate vântul și când e soare afară” ❚ „Germania a dat și dă în continuare drumul la termocentralele pe care le-au avut și ei o perioadă băgate în conservare. Au dat drumul la termocentrale, adică nu mai așteaptă să bată vântul ca să aibă curent electric” ❚ „Nemții au dat drumul și la termocentrale, au dat drumul și la mine, cu un minim de investiții, și funcționează și cu minerii și cu termocentralele. Noi le-am închis și probabil că le vom dezmembra”
Violeta Stanciu
Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște
Rep.: Ce se mai întâmplă la COS Târgoviște? Care sunt ultimele vești din acea direcție?
-Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște se află în următoarea situație... Tribunalul Dâmbovița a pronunțat hotărârea de intrare în faliment a combinatului, hotărârea a fost atacată, dar nu știu exact când are termen... Șansele de a avea o hotărâre definitivă de rămânere în faliment sunt , după părerea noastră, posibile și verosimile, pentru că de regulă contestațiile care se fac în această perioadă pe procedura asta nu se soluționează favorabil. Deci avem o hotărâre dată de instanță de intrare în faliment, iar în această procedură totul este posibil. Este posibil ca administratorul judiciar desemnat de instanță să falorifice întregul combinat către un investitor care este de acord să plătească prețul și atunci prețul obținut să satisfacă toți creditorii, inclusiv statul român, lucru greu de crezut că se va întâmpla...
Rep.: La noi, în România, se merge pe distrugere, acesta este cuvântul la ordinea zilei, în timp ce alții repornesc vechile capacități de producție, după ce în prealabil le-au conservat!
-Varianta cea mai păcătoasă și cea mai păguboasă pentru noi este ca lichidatorul să vândă pe active, pe bucățele, pe utilaje, ce se poate vinde, cui se poate vinde, să dezmembreze acest combinat și să încerce să obțină un preț din care să satisfacă creanțele și să îndestuleze creditorii, printre care și statul român . Asta ar fi cea mai păguboasă... Uitați-vă ce se întâmplă... cu Termocentrala Mintia care a fost oprită definitiv și oamenii au fost trimiși în șomaj cu o protecție socială, zic eu, adecvată, în sensul că au primit câte 10.000 de euro și doi ani de zile li se completează sumele din salariile pe care le-au avut, în completare la șomaj. La COST nu s-au dat plăți compensatorii, s-a intrat în procedura insolvenței de 12 ani, nu a fost finalizată, legile s-au modificat dar nu au fost fructificate, modificarea lor, ci doar au făcut act de modificare și atât. Statul nu s-a prevalat de modificarea făcută, ceea ce arată un dezinteres. Așa se salvează România. Constatăm că Germania dă drumul la Termocentrale, deci Germania a dat și dă în continuare drumul la termocentralele pe care le-au avut și ei o perioadă băgate în conservare. Atenție, băgate în conservare. Acum au făcut ceva investiții pe partea asta de poluare, că sunt cărbuni și poluează, și au dat drumul la termocentrale, adică nu mai așteaptă să bată vântul ca să aibă curent electric. Energia electrică a crescut ca și valoare, ca și preț, România o să ajungă puțin câte puțin să importe energie electrică. Vom ajunge să avem energie, să ne îndestulăm rețeaua proprie numai când bate vântul și când e soare afară. Accentul acesta foarte mare pus pe energiile verzi, în competiție cu celelalte țări, noi suntem în urmă, la coadă, pentru că noi acum facem astfel de investiții sau ceea ce s-a făcut înseamnă mult mai puțin decât energia produsă din surse convenționale, cum ar fi energia hidro, energia termo și energia nucleară. Ca atare am intrat în aceeași competiție cu Europa, dar ei sunt aproape de finiș și noi acum dăm startul la alergat...
Rep.: Blestemul este că tot ce se închide... ajunge la fier vechi!
-Partea tristă este nu că se închide o termocentrală, cum s-au închis atâtea, ne este teamă că va avea aceeași soartă ca și COST, adică va fi dezmembrată pentru că tendința asta a fost, nu că sa închis și se conservă. Se desface bucată cu bucată și niciodată nu o să mai ai acolo un utilaj sau o uzină care să facă același lucru, chiar dacă vrei să mai modernizezi... Nemții au dat drumul și la termocentrale, au dat drumul și la mine, cu un minim de investiții, și funcționează și cu minerii și cu termocentralele. Noi le-am închis și probabil că le vom dezmembra, cu toate că statul român a modificat legea 60 care îi permite să intervină atunci când o societate energetică sau metalurgică are probleme și intră în insolvență. Atunci statul intervine, dacă are creanțe, să preia utilajele de acolo, prin dare în plată, ca să nu lase să fie dezmembrată. L-a durut la bascheți pe statul Român... și la Târgoviște... și la Hunedoara. S-a uitat și se uită în continuare la procedura insolvenței și nu o să recupereze nimic din creanță, pentru că sunt alții înaintea statului care își vor recupera creanțele, nu și statul. Asta se întâmplă la COST. Crește o pădure, dacă vă uitați, unde a fost Forja și Oțelăria 1, Turnătoria mixtă, probabil vom face o exploatare forestieră și din nefericire oamenii sunt în șomaj.