01.09.2016 00:18
Consiliul Județean și Complexul Curtea Domnească, în parteneriat cultural
Galerie foto
❚ Cele două instituții își dau mâna în vederea organizării Bienalei concurs de artă plastică „Gheorghe Petrașcu”, ajunsă la ediția a XIII-a și a Sesiunii de comunicări științifice „Omul și mediul în preistorie” ❚ Primul eveniment, devenit tradiție în județ, permite de doi ani și participarea artiștilor din Republica Moldova și, după cum se știe, lucrările premiate îmbogățesc colecția Muzeului de Artă de la Târgoviște ❚ Al doilea eveniment, Sesiunea de comunicări științifice „Omul și mediul în preistorie”, este dedicat, așa cum a explicat și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, profesorului universitar doctor Marin Cârciumaru, neobosit paleontolog, datorită căruia s-a înființat la Târgoviște Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, primul de acest fel din România și Europa Centrală și de Sud-Est
VIRGIL VOINESCU
Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște va găzdui, în perioada următoare, două evenimente culturale importante. Plenul Consiliului Județean Dâmbovița a aprobat, cu vot unanim, în ședința lunii august, un parteneriat cultural cu Complexul Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, în vederea organizării Bienalei concurs de artă plastică „Gheorghe Petrașcu”, ajunsă la ediția a XIII-a (2016) și a Sesiunii de comunicări științifice „Omul și mediul în preistorie”.
Câteva date despre cele două evenimente culturale
Managerul CNM „Curtea Domnească” Târgoviște, Ovidiu Cârstina, care a prezentat proiectele, a precizat că Bienala concurs de artă plastică „Gheorghe Petrașcu”, a luat ființă în anul 1992, având caracter național, scopul fiind „îmbogățirea colecțiilor de artă ale muzeului prin aceea că lucrările premiate intră în patrimoniul Muzeului de Artă”, și totodată a precizat că, încă de la ediția a XI-a, prin regulamentul de concurs, s-a permis și participarea artiștilor plastici din Republica Moldova. În ceea ce privește Sesiunea de comunicări științifice „Omul și mediul în preistorie”, aceasta, după cum s-a explicat, va marca personalitatea și activitatea prof.univ.dr. Marin Cârciumaru, activitate neobosită pusă în slujba învățământului superior dâmbovițean și contribuția domniei sale la înființarea la Târgoviște a Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. Referitor la acest din urmă eveniment, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a amintit:
„Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște s-a realizat cu finanțarea Consiliului Județean Dâmbovița pe partea de clădiri, partea de colecție fiind tot ce a adunat profesorul Marin Cârciumaru într-o viață. A pus la dispoziție tot și rezultatele pe care le are sunt deosebite. (...) La Cireșu, în județul Neamț (n.n. – cunoscut sit archeologic), anul trecut, a descoperit cea mai veche statuetă cunoscută vreodată pe teritoriul României. Este un om cu o valoare care trebuie prețuită. De aceea îl aniversăm printr-o sesiune de comunicări științifice pe această temă”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Vă reamintim că Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic este primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est, fiind centrat pe descoperirile cele mai importante făcute în paleoliticul superior și mijlociu din România. În muzeu se regăsesc artefacte care fac parte din patrimoniul arheologic universal.