30.07.2024 00:13

Conflictul de la Creșa Găești, aplanat de Prefect

Conflictul de la Creșa Găești, aplanat de Prefect
Galerie foto

*„Soluția am găsit-o pe jumătate în sensul că am descoperit împreună că normele juridice din legile românești se bat cap în cap și fiecare aplică ce dorește el din norma juridică”

 

Protestul organizat de Sindicatul „Valahia” Târgoviște în favoarea lucrătorilor de la Creșa Găești care nu și-au primit drepturile salariale, protest care trebuia să aibă loc vineri, 26 iulie 2024,  între orele 10,00 - 12,00, în fata Prefecturii Dâmbovița, nu s-a mai desfășurat! Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a intervenit prompt în aplanarea acestui conflict, invitând toate părțile implicate în dispută la Prefectură, încă de la prima oră a dimineții, pentru găsirea unei soluții de stingere a problemei.

„D-na prefect, Claudia Gilia, ne-a chemat la domnia sa pe toți lucrătorii de la Creșa Găești și ne-a pus la dispoziție sala de la Consiliu. A venit Inspectoratul Școlar, a venit și primarul de la Găești și ne-a rugat să stăm să găsim o soluție. Soluția am găsit-o pe jumătate în sensul că am descoperit împreună că normele juridice din legile românești se bat cap în cap și fiecare aplică ce dorește el din norma juridică. Însă rezolvarea este simplă, atunci când o normă juridică dintr-un act administrativ nu este în concordanță cu legea, se aplică legea... Înaintăm adrese către Minister prin care solicităm să se aplice și pentru Creșa Găești aceleași norme pentru că suntem unitate de învățământ preuniversitar. Nu contează a cui este Creșa Găești, dacă putem să facem redistribuire la oricare unitate de învățământ, dacă o lună s-a depășit dintr-un motiv sau altul cheltuiala și trebuie acoperit costul trebuie să se facă același lucru și la Creșa Găești. Nu să fie tratată Creșa Găești ca nefiind a noastră, ,,a noastră’’ însemnând a sistemului de învățământ. Pentru Dumnezeu, este a lor. Dacă legea spune că este a lor și le-a dat dreptul ca până în anul 2027 să funcționeze și sub oblăduirea Primăriei, funcționează sub oblăduirea primăriei, ca ordonator de credite, dar banii trebuie să vină de la Ministerul Educației. Am făcut adrese. D-na prefect a dorit să stingă acest conflict și să găsim rapid o soluție, pentru că dacă se depășeșc 30 de zile Creșa Găești va fi amendată cu amendă de 5000 de lei pentru fiecare salariat care nu și-a primit salariul și atunci vom intra în alte costuri. E o problemă”, ne-a declarat liderul de sindicat, Nicolae Dragodănescu. Acesta a fost ieri la minister, împreună cu părțile implicate în acest conflict, să discute în concret problema cu factorii decidenți de la București, pentru că, susține Nicolae Dragodănescu, fiecare parte se uită doar acolo unde îi convine în lege, „nu se uită în toate legile pe care să le pună cap la cap”. Vom reveni cu detalii!

 

 

 

 

Violeta Stanciu