19.06.2024 00:20

Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (I)

Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (I)
Galerie foto

De bună seamă că nu trebuia ca cineva să se îndoiască vreo clipă în privința victoriei Coaliției social-liberale. De bine, de rău, a asigurat o stabilitate economică și a vieții sociale, chiar dacă, nu o dată, a mai dat-o și-n bară, stârnind nemulțumiri în societatea românească. Dar, hai s-o spunem pe-aia dreaptă: românii, prin natura lor, sunt veșnic nemulțumiți.

Poate că e bine, poate că e rău, dar nemulțumirea este trebuie, s-o recunoaștem, o parte esențială a jocului democratic. Să mergem mai departe și să spunem că o alternativă mai seducătoare electorii români n-au avut. Până și milionul de tineri, care au votat pentru prima oară, un procentaj semnificativ, a votat pentru coaliție. Nu mai contează acum ce „viziuni” are, fie PSD, fie PNL asupra succesului. Formula/soluția coabitării partinice stânga-dreapta s-a dovedit fiabilă.

Dacă această conviețuire politică se va destrăma, va fi asemenea unui vis frumos pierit în zori, iar țara va fi aruncată în haos într-un moment (așa cum ne dau de veste unii redutabili analiști, și politici, și militari), în care planeta se află deja bântuită de apocalipsa celui de-al Treilea Război Mondial. Pe bune, și Marcel Ciolacu, și Nicolae Ciucă cred că merită a fi felicitați.

Numai că, și acest adevăr trebuie spus cu fermitate – victoria este una „à la Pirus”. Adică această izbândă este una de etapă, pentru că mai avem a ne confrunta, în acest an, cu două rânduri de alegeri, și chiar dacă harta politică a țării arată acum în proporție de trei sferturi colorată în roșu-albastru, la toamnă, la parlamentare, surpriza răsturnării coloristice ar putea fi un șoc.

(Va urma)

George Coandă