27.02.2013 00:17

Băiatul șefului Poliției Locale Târgoviște a fost arestat în “Dosarul bancherilor”

Băiatul șefului Poliției Locale Târgoviște a fost arestat în “Dosarul bancherilor”
Galerie foto

❚ Dinu Bogdan Florin se numără printre persoanele învinuite de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru obținerea unor “beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite” ❚ Pe 14 decembrie 2012, Curtea de Apel București a admis cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile a unui prim lot de 7 persoane implicate în dosarul fraudelor bancare, printre care se numără și băiatul șefului Poliției Locale Târgoviște ❚ Punctul de cotitură din cazul lui Dinu Bogdan Florin în dosarul fraudelor bancare a fost în data de 07 februarie a.c., când Curtea de Apel București a înlocuit măsura arestării preventive cu obligația de a nu părăsi țara ❚ La redacția “Jurnal de Dâmbovița” am fost contactați de mai multe persoane care ne-au citit anchetele despre “Caracatița Dinu” și care încearcă să-l găsească pe Dinu Bogdan Florin, susținând că au de recuperat sume importante de bani de la acesta ❚ Garda Financiară Buzău a descoperit implicarea “Caracatiței Dinu” într-o rețea de escroci care au dat țepe de 14 milioane de euro statului român și mai multor societăți de leasing în 4 județe

 

Băiatul șefului Poliției Locale Târgoviște, Dinu Bogdan Florin, a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie 2012 în binecunoscutul dosar al fraudelor bancare. Dinu Bogdan Florin se numără printre persoanele învinuite de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru obținerea unor “beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite”.

{GOOGLE_AD_BOX1}  

Conform datelor din dosar, citate de presa centrală, firma New Eurodincom SRL, deținută de Dinu Bogdan Florin, ar fi obținut în mod fraudulos un credit de 2 milioane de euro, deși societatea în cauză ar fi avut interdicție de a emite CEC-uri, precum și mai multe bilete la ordin refuzate la plată. Procurorii DIICOT consideră că “societatea face parte dintre cele controlate de membrii grupării infracționale, inclusiv de către Dinu Bogdan Florin”.

 

Creditul ar fi fost obținut de firma lui Dinu Bogdan Florin cu ajutorul unui partener de afaceri, un israelian care a garantat împrumutul printr-un teren din Ilfov și ulterior ar fi fugit din țară, după cum relatează presa centrală, fiind executat silit cu suma de 6 milioane de euro.

Pe 14 decembrie 2012, Curtea de Apel București a admis cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile a unui lot de 7 persoane, printre care se numără și Dinu Bogdan Florin, implicate în dosarul fraudelor bancare. Recursurile făcute de băiatul șefului Poliției Locale Târgoviște au fost respinse, rând pe rând, de Curtea de Apel (08 și 18 ianuarie a.c.) și de Înalta Curte de Casație și Justiție - ÎCCJ (18.12.2012 și 11.01.2013), astfel că Dinu Bogdan Florin și-a petrecut după gratii sărbătorile de iarnă, precum și luna ianuarie a acestui an.

 

Curtea de Apel București i-a refuzat eliberarea în ianuarie,

dar… s-a răzgândit în februarie

Punctul de cotitură din cazul lui Dinu Bogdan Florin în dosarul fraudelor bancare a fost în data de 07 februarie a.c., când Curtea de Apel București a înlocuit măsura arestării preventive cu obligația de a nu părăsi țara, pentru Dinu și pentru încă două persoane învinuite în dosar. Interesant este însă că magistrații Curții de Apel s-au răzgândit după ce, pe 18 ianuarie a.c., cererea lui Dinu Bogdan Florin de înlocuire a măsurii de arest preventiv fusese respinsă chiar de aceeași instanță.

 

Recursul procurorilor DIICOT împotriva deciziei Curții de Apel București a fost respins la ÎCCJ în 10 februarie a.c., astfel încât băiatul șefului Poliției Locale din Târgoviște a fost eliberat condiționat. Astfel, Dinu Bogdan Florin este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală sau la Poliție ori de câte ori va fi chemat, să nu își schimbe locuința fără încuviințarea instanței, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nici o categorie de arme și să nu se apropie de ceilalți inculpați, de învinuiții, experții sau martorii din cauză, în caz contrar riscând să fie din nou arestat.

 

Dosarul bancherilor: prejudiciu de 85 de milioane de euro

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală, au efectuat în luna decembrie nu mai puțin de 48 de percheziții în cadrul cercetărilor din dosarul bancherilor.

“Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul București, învinuiții au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite de la 2 unități bancare, pentru un număr de 35 de societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional organizat. Activitatea infracțională a fost sprijinită de către 7 învinuiți având calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unităților bancare, prin coordonarea procedurii de selecție a firmelor, avizare pentru risc și de aprobare a creditelor deși documentațiile firmelor nu întruneau cerințele legale. Contractele de garanție ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate și autentificate de către 4 învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile (…) actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obținerii în mod ilegal a creditelor bancare. Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 85 milioane de Euro. Suportul tehnic și logistic a fost asigurat de către SRI și DGIPI”, se arată în comunicatul procurorilor DIICOT din 13 decembrie 2012.

 

Ce legătură are avocatul PDL-ist Cioacă Gabriel cu acest caz?

Cu Dinu Bogdan Florin ne-a fost practic imposibil să luăm legătura, numărul de telefon al acestuia nemaifiind alocat. De altfel, la redacția “Jurnal de Dâmbovița” am fost contactați de mai multe persoane care ne-au citit anchetele despre “Caracatița Dinu” și care încearcă să-l găsească pe Dinu Bogdan Florin, susținând că au de recuperat sume importante de bani de la acesta. Întrebat despre arestarea fiului său în dosarul bancherilor, șeful Poliției Locale din Târgoviște, Dinu Gheorghe, ne-a declarat că nu știe despre ce e vorba: “Cred că e o greșeală, eu mă văd aproape în fiecare zi cu el”.

 

Poate l-a văzut la vorbitor, cel puțin pe perioada 14 decembrie 2012 - 07 februarie 2013, când Dinu Bogdan Florin a fost arestat preventiv. De altfel, Dinu Gheorghe - tatăl - și Dinu Bogdan Florin - fiul - au fost implicați în vânzarea către cetățeni irakieni și egipteni a unor firme-fantomă care intraseră în litigiu cu unele societăți de leasing, afacerile “Caracatiței Dinu” fiind cercetate de Direcția Națională Anticorupție încă din 2011. Garda Financiară Buzău a descoperit implicarea “Caracatiței Dinu” într-o rețea de escroci care au dat țepe de 14 milioane de euro statului român și mai multor societăți de leasing în 4 județe.

Dinu Gheorghe - tatăl - și Dinu Bogdan Florin - fiul - au fost implicați în vânzarea către cetățeni irakieni și egipteni a unor firme-fantomă care intraseră în litigiu cu unele societăți de leasing, afacerile “Caracatiței Dinu” fiind cercetate de Direcția Națională Anticorupție încă din 2011

 

Mai “informat” decât șeful Poliției Locale din Târgoviște era avocatul familiei Dinu, binecunoscutul consilier local PDL Gabriel Cioacă, finul președintelui PDL Dâmbovița Florin Popescu. Cioacă a fost, pentru o bună bucată de timp, apărătorul firmei New Eurodincom SRL, căreia o societate de leasing îi ceruse intrarea în insolvență. Despre legăturile dintre consilierul PDL Gabriel Cioacă și Dinu Bogdan Florin am mai scris și vom reveni asupra lor, pe larg, în edițiile noastre viitoare. (Va urma)

 

Mâine

❚ Țepele date de “Caracatița Dinu” în proiectele cu fonduri europene

au făcut prăpăd la Titu, Găești și Potlogi

❚ Firma SC CONCEPT CONSTRUCT INVEST SRL, controlată de Dinu Bogdan Florin, băiatul șefului Poliției Locale din Târgoviște - Dinu Gheorghe, a fost subcontractată de societățile câștigătoare la licitații și a primit avansuri de 130 miliarde lei vechi, după care a intrat în insolvență

 

Andrei Vasiliu || [email protected]