21.12.2011 00:01
Afacerile PROCOR, garantate de firmele familiei Popescu
Galerie foto
❚ Firmele lui Popescu au prins bine PROCOR-ului chiar și după ce Florin Popescu și-a vândut acțiunile din firmă, împreună cu tatăl Nicolae Popescu și fratele Cătălin ❚ PROCOR a hotărât în 28.07.2008 ca domnul Popescu Nicolae să reprezinte firma cu puteri depline, deși în data de 11.07.2008, în aceeași lună adică, domnul Popescu Nicolae tocmai se retrăsese, în acte, din PROCOR, împreună cu fiii săi ❚ Situația din 2008 înregistrată în Monitorul Oficial din 17.09.2008 se repetă și în luna martie 2009, când societățile BIANDRA TRADING, PROCOR și LAMINORUL depun garanții pentru cele două mari credite și îl împuternicesc… tot pe Popescu Nicolae să semneze documentele aferente ❚ Păi cum vine asta, domnule președinte Florin Popescu? Nicolae Popescu, tatăl dumneavoastră, nu mai e nici acționar și nici administrator la PROCOR, dar avalizează biletele la ordin emise de societate? ❚ În același număr al Monitorului Oficial din 2009 apar și Hotărârile societăților BIANDRA TRADING și LAMINORUL, ai căror acționari decid garantarea creditului contractat de PROCOR, împuternicindu- l, ați ghicit deja, pe același Popescu Nicolae să reprezinte cu puteri depline cele două firme
Dacă ați crezut că relațiile familiei Popescu & fiii cu firma PROCOR s-au limitat „doar” la împuternicirea tatălui Nicolae Popescu drept „reprezentant cu puteri depline” al societății după vânzarea acțiunilor vă înșelați amarnic. Asta pentru că deși a încasat sume de ordinul zecilor de miliarde lei vechi din bani publici și a înregistrat în fiecare an profit (cu recordul stabilit în anul 2009, chiar după instalarea lui Florin Popescu în funcția de președinte al CJ Dâmbovița, de 16,8 miliarde lei vechi!), firma PROCOR a avut totuși nevoie de mai mulți bani. Atât de mulți, încât a apelat la un credit de la banca BANCPOST de 44 de miliarde lei vechi. Adică în jur de 1 MILION DE EURO.
Vă închipuiți ce greu este să obții un asemenea credit? O societate comercială oarecare (deja sună ca în reclamele la detergent, nu?) se zbate enorm până să i se aprobe un credit de câteva miliarde, în cel mai bun caz! Prin comparație, firma PROCOR dovedește că are niște negociatori excelenți la capitolul credite. De fapt, în general, la capitolul obținerii de fonduri! Așa că societatea PROCOR a apelat în anul 2007 (cu un an înainte ca Florin Popescu să devină președinte al CJ Dâmbovița) la un credit de 4.466.285 lei (peste 44 miliarde lei vechi, adică în jur de 1 MILION DE EURO) de la Bancpost, prin contractul de credit 119/07.05.2007. La un asemenea credit, orice firmă are nevoie de garanții extrem de puternice.
Noroc că familia Popescu & fiii are spatele asigurat, vorba aceea. Mi-l și amintesc pe Florin Popescu în toiul scandalului falsificării notelor câtorva zeci de studenți de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, „cel mai grav caz de corupție din mediul universitar”, așa cum a fost denumit în presa națională, cum se dezvinovățea în fața jurnaliștilor afirmând cu mândrie că nu s-ar atinge nici cu o floare de banii studenților, pentru că el, Florin Popescu, are în spate un grup de firme cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Stă bine la capitolul afaceri domnul președinte Florin Popescu! Iar „grupul de firme” a prins de minune pentru contractarea creditului mult dorit de PROCOR de la Bancpost, în valoare de 1 MILION DE EURO. Singura problemă e că firmele lui Popescu au prins bine PROCOR-ului chiar și după ce Florin Popescu și-a vândut acțiunile din firmă, împreună cu tatăl Nicolae Popescu și fratele Cătălin.
Firmele familiei Popescu, împreună la bine și la greu,
tot cu Nicolae Popescu reprezentant cu puteri depline!
Vedeți dumneavoastră, familia Popescu & fiii nu s-a retras cu totul din „grupul de firme” care i-a salvat onoarea tânărului deputat afacerist Florin Popescu în fața întrebărilor jurnaliștilor despre cazul falsificării notelor. Dintre cele 4 firme controlate de familia Popescu & fiii, doar PROCOR a ieșit din schemă. Celelalte, respectiv BIANDRA TRADING S.A. Târgoviște, LAMINORUL S.A. Târgoviște și MINERAL S.A. Bucșani, au rămas și după 1 iulie 2008 tot sub controlul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu, al tatălui său Nicolae Popescu și al fratelui său Cătălin. Împărțirea acționariatului între cei trei a fost aproape identică în toate cele 4 firme: tatăl Nicolae cu 55%, tânărul Florin Popescu – 6% și fratele Cătălin – 6%. Și cum familia Popescu e împreună și la bine, și la greu, vorba sloganului PDL, în ajutorul firmei PROCOR S.A. a sărit familia Popescu, prin celelalte 3 firme, pentru garantarea creditului de 1 MILION DE EURO de la Bancpost. Doar că… a sărit prea târziu! Pentru că, cel puțin în acte, firma PROCOR nu le mai aparținea celor 3 din familia Popescu.
Ia priviți câtă generozitate din partea președintelui CJ Dâmbovița: Monitorul Oficial al României, partea a IV-a nr. 5098 din 17.9.2008, arată că acționarii firmelor SC MINERAL SA, SC BIANDRA TRADING SA și SC LAMINORUL SA hotărăsc, în aceeași zi, la data de 20.08.2008, „1. Garantarea liniei de credit contractate de către BIANDRA TRADING – S.A. în sumă de 3.000.000 RON de la Bancpost – S.A. 2. Garantarea liniei de credit contractate de către PROCOR – S.A. în sumă de 4.466.285 RON de la Bancpost – S.A. 3. Împuternicim pe dl Popescu Nicolae, în calitate de împuternicit, pentru care în numele nostru și pentru noi să ne reprezinte cu depline puteri și să semneze amendamentele (…) la contractul de credit nr. 119/7.05.2007, încheiat de PROCOR S.A. cu Bancpost – S.A., toate amendamentele la contractele de garanție, precum și orice alte documente necesare în legătură cu aceste contracte sau cu orice alt act juridic încheiat de părți în legătură cu acestea”.
Nu vă sună familiar expresia aceasta „dl Popescu Nicolae (…) să ne reprezinte cu puteri depline”? Tot așa a hotărât și PROCOR S.A. în 28.07.2008, ca domnul Popescu Nicolae să reprezinte firma cu puteri depline, deși în data de 11.07.2008, în aceeași lună adică, domnul Popescu Nicolae tocmai se retrăsese, în acte, din PROCOR, împreună cu fiii săi. Și nu e ultima oară când veți auzi această expresie! Pentru că, tot în iulie 2008, societatea proaspăt vândută de președintele CJ Dâmbovița, Florin Popescu, de tatăl și de fratele său, se simte datoare, pesemne, și hotărăște să ajute și ea firma BIANDRA TRADING.
Astfel, în același număr din Monitorul Oficial apare Hotărârea nr. 1 din 28.07.2008 a SC PROCOR S.A. prin care asociații decid „1. Garantarea liniei de credit contractate de către BIANDRA TRADING – S.A. în sumă de 3.000.000 RON de la Bancpost – S.A. (…) 4. Împuternicim pe dl Popescu Nicolae, în calitate de împuternicit, (…) pentru care în numele nostru și pentru noi să ne reprezinte cu depline puteri și să semneze amendamentele la contractul de credit nr. 36/29.05.2006, încheiat de BIANDRA TRADING – S.A. cu Bancpost – S.A. și la contractul de credit nr. 119/7.05.2007, încheiat de PROCOR S.A. cu Bancpost – S.A., toate amendamentele la contractele de garanție, precum și orice alte documente necesare în legătură cu aceste contracte sau cu orice alt act juridic încheiat de părți în legătură cu acestea”.
Situația din 2008 înregistrată în Monitorul Oficial din 17.09.2008 se repetă și în luna martie 2009, când societățile BIANDRA TRADING, PROCOR și LAMINORUL (MINERAL S.A. este și ea „părăsită” de familia Popescu & fiii, care cesionează acțiunile unui anume Ion Matei, din comuna dâmbovițeană Gura Șuții, personaj foarte interesant despre care vom mai vorbi) depun garanții pentru cele două mari credite. Astfel, în Monitorul Oficial al României din 21 aprilie 2009 apare Hotărârea nr. 2/10.03.2009 a SC PROCOR SA, ai cărei acționari decid garantarea creditului de 2.800.000 obținut de SC BIANDRA TRADING S.A. de la Bancpost și îl împuternicesc… tot pe Popescu Nicolae să semneze documentele aferente. Foarte interesant este că această Hotărâre menționează, printre garanțiile pentru credit, două biletele la ordin: unul avalizat de Dragomir Adrian-Florin, noul acționar majoritar al societății PROCOR, și unul avalizat chiar de… fostul acționar și administrator, Popescu Nicolae.
Păi cum vine asta, domnule președinte Florin Popescu? Nicolae Popescu, tatăl dumneavoastră, nu mai e nici acționar și nici administrator la PROCOR, dar avalizează biletele la ordin emise de societate? Nu spuneați dumneavoastră, domnule Florin Popescu, că PROCOR nu mai are nici în clin, nici în mânecă și nici o treabă cu familia dumneavoastră? Ce interes au firmele familiei dumneavoastră, BIANDRA TRADING SA și LAMINORUL SA (la care adăugăm și firma MINERAL SA, deținută tot de dumneavoastră până în 2009) să garanteze un credit de 1 MILION DE EURO împrumutat de firma PROCOR care, teoretic, nu vă mai aparține? Ce situație! În același număr al Monitorului Oficial din 2009 apar și Hotărârile societăților BIANDRA TRADING și LAMINORUL, ai căror acționari decid garantarea creditului contractat de PROCOR, împuternicindu-l, ați ghicit deja, pe același Popescu Nicolae să reprezinte cu puteri depline cele două firme.
PROCOR + POPESCU = LOVE + BANI PUBLICI
Dacă mai crede cineva că președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu, și-a luat adio de la firma PROCOR în iulie 2008, îl așteptăm cu argumente și documente. Momentan, toate documentele oficiale dezvăluite de cotidianul „Jurnal de Dâmbovița” arată că grupul firmelor familiei Popescu nu s-a spart niciodată, împuternicindu- l, după așa-zisa vânzare de acțiuni a PROCOR din 11 iulie 2008, tot pe Nicolae Popescu în calitate de „reprezentant cu puteri depline” și garantându-și una alteia credite de zeci de miliarde lei vechi, într-un veritabil păienjeniș de inginerii financiare. Pe de altă parte însă, firma PROCOR S.A. a rămas și după iulie 2008 abonată la banii publici, cu un nou „abonament” gras chiar la Consiliul Județean Dâmbovița.
Vă reamintim că firma PROCOR a obținut în anul electoral 2009 câteva zeci de miliarde lei vechi de la Consiliul Județean, din semnătura președintelui Florin Popescu, dar și din mâinile unor primari subordonați politic Nașului PDL, iar profitul înregistrat în acel an electoral a fost unul record, de aproape 17 miliarde lei vechi, cel mai mare profit de la înființarea firmei PROCOR, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor Publice. Așa că PROCOR s-a aflat, la bine și la greu, în herghelia hrănită cu zeci de miliarde bani publici a firmelor de casă și de partid ale familiei Popescu.
Asta rămâne o treabă pe care numai Direcția Națională Anticorupție, Parchetul, Poliția și Agenția Națională de Integritate trebuie să o descâlcească (și repede!) pentru a face lumină asupra afacerilor pe filiera PROCOR – Consiliul Județean Dâmbovița, adică pe filiera în care firma reprezentată oficial cu puteri depline de tatăl Nicolae Popescu a primit sume uriașe de la Consiliul Județean Dâmbovița, prezidat de fiul său, Florin Popescu. Ca să nu mai vorbim și despre bugetele locale patronate în disprețul legii de primarii PDL aflați în clanul președintelui Florin Popescu, atât de generoși cu banii publici, încât au aruncat cu miliardele chiar și pentru lucrările neefectuate de firma PROCOR.
(va urma)
vă invităm să citiți și celelalte episoade ale anchetei:
- POPESCU + PROCOR, PUTERI DEPLINE LA BANII PUBLICI
- Afacerea PROCOR + Popescu = profit record în anul electoral 2009: 16,8 miliarde lei
- Megaafacerea Popescu + PROCOR cu acțiuni la purtător
- Conversia acțiunilor la PROCOR, un semnal de alarmă
Andrei Vasiliu | [email protected]