08.03.2022 00:15

„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”

„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
Galerie foto

*„Faptul că Beltrame a intrat în această procedură arată mult curaj, iar din punctul acesta de vedere îi admir pentru că au fost curajoși...”

 

Interviu cu președintele Sindicatului ,,Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu

Rep.: Sunt oameni care vor să se angajeze la COS Târgoviște, mai ales după ce au auzit de preluarea combinatului de către italienii de la Beltrame. Ce știți dumneavoastră despre angajări, unde se pot adresa cei interesați?

- CV-uri se depun și se caută potențialul de forță de muncă... Știu că s-au dus dânșii inclusiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița și au arătat solicitarea, că vor să angajeze. Ba mai mult, au luat baza de date pe care o aveau cu șomerii care au plecat de la COST. Mai sunt încă 200 de șomeri care sunt înregistrați la AJOFM și care ar putea să revină. Dânșii spun că vor să facă o oțelărie nouă și până atunci să meargă cu cea veche și să aducă o instalație de desprăfuire care să servească două entități, două oțelării, și pe cea nouă și pe cea veche. Am înțeles că ar gândi să aducă materie primă dar nu prea văd de unde, mai ales în actuala conjunctură nu prea văd de unde, pentru că din Uniunea Europeană nu au de unde, din afara UE o aduci cu taxe foarte mari... Singura soluție viabilă era să producem noi, oțelul nostru, în oțelăria noastră de aici. Dânșii (n.n. Beltrame) par de bună credință și din ce știm noi sunt oțelari, adică știu să facă afaceri cu oțel, adică nu sunt niște speculanți ordinari, ceea ce este un lucru extraordinar. Faptul că Beltrame a intrat în această procedură arată mult curaj, iar din punctul acesta de vedere îi admir pentru că au fost curajoși...

Rep.: Cei de la Beltrame bănuiesc că vor da salarii mai mari oțelarilor și nu vor merge tot pe salariul minim pe economie, așa cum s-a întâmplat la COST?

- Nici nu mai poți să stai în piața oțelului cu salarii minime pe economie. Important este să vedem că pornește un flux de producție, că este fluxul de laminare sau că este fluxul de oțel nu mai contează, dacă ar fi amândouă ar fi chiar o minune, ar fi ceva extraordinar. Dar, repet, lucrurile nu sunt așa de simple, mai ales în conjunctura asta în care gazul s-a scumpit, curentul electric... la fel. Să nu uităm că noi topim acolo oțelul cu energie electrică și folosim gaz în procesul de producție. Sunt foarte mulți factori care au intervenit în timpul acesta scurt, de câteva luni, care pot da o afacere peste cap.

Rep.: Sunteți optimist că se va relua producția anul acesta la COS Târgoviște?

- Sunt optimist că oricine ar lua, în afară de ruși, va fi mai bine. Dacă vor găsi de unde să aducă materie primă, pentru că utilajele sunt pregătite... Partea de laminare oricând îi poate da drumul, pe partea de oțelărie avem o mică discuție acolo, pentru că trebuie rezolvată problema cu desprăfuirea și cu poluarea și îmi este greu să cred că li se va permite să meargă cu aceleași metehne pe care le foloseau ceilalți. Dânșii spun că pot să aducă o instalație de desprăfuire din Italia care ar acoperi două oțelării... și nu le-ar lua foarte mult asamblarea. Dacă ar veni și ar da drumul la instalația aceasta de desprăfuire și în paralel cu aceasta să aducă materie primă din altă parte și să dăm drumul la laminoare, pentru că avem nevoie de oțel în România, ar fi extraordinar. Deocamdată încă mai așteptăm...

 

Violeta Stanciu