10.07.2013 08:07

„Să faci sport în ziua de azi, înseamnă pasiune și multe sacrificii”

„Să faci sport în ziua de azi, înseamnă pasiune și multe sacrificii”
Galerie foto

❚ Directorul CSȘ Târgoviște a acceptat un interviu despre clubul pe care îl conduce, sportul de performanță și chiar despre CSM Târgoviște ❚ La Clubul Sportiv Școlar sunt legitimați peste 600 de sportivi, care beneficiază în timpul anului școlar de condiții decente la căminul și cantina clubului ❚ „Georgiana Burduf este cea mai reprezentativă sportivă a clubului în acest moment”, o laudă Tănase pe luptătoarea medaliată la Campionatul European de cadeți ❚ De asemenea, Cătălin Tănase este de părere că generația U14 feminin a clubului este de perspectivă. Cifrele ultimului campionat îl confirmă ❚ „Lipsa de valoare duce la aceste fluctuații în evoluția unei echipe”, i-a transmis anii trecuți Carmen Tocală, fostul președinte al Federației Române de Baschet, atunci când a aflat că echipa din Târgoviște se va retrage din campionat, după un titlu câștigat

 

 

 

Cătălin Tănase (38 de ani) se află din anul 2000 la Clubului Sportiv Școlar Târgoviște. În toți acești ani, a șlefuit multe talente, pe care le-a lansat cu succes în sportul de performanță. Directorul principal are un CV extrem de bogat, adunând performanțe pe bandă rulantă, atât ca jucător de baschet (CSȘ Târgoviște, Steaua București, Cimentul Fieni), cât și ca antrenor, acolo unde posedă licența Fiba Europe Coaching. L-am găsit în birou, înconjurat de acte și prins în discuții cu antrenorul Cornel Cornea. A urmat un dialog în care sportivii și performanțele au fost în centrul atenției.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Rep.: Domnule Tănase, cum a fost anul școlar și competițional 2012/2013 pentru CSȘ?

- Chiar dacă n-am terminat acest an școlar, pot să spun că a fost un an bun. Această medalie a Georgianei Burduf de la Europene este cel mai important rezultat. Se vede că ea progresează. Dacă anul trecut a obținut locul 5, acum a reușit să aducă o medalie. Anul acesta, ea este de departe cea mai reprezentativă sportivă a Clubului Sportiv Târgoviște, pentru că a reușit să și câștige Campionatul Național Individual de Cadeți.

 

De asemenea, este campioană națională la Campionatul Național Școlar și a reușit să obțină medalia de argint la Campionatul Național de Juniori. Este, de departe, sportiva numărul 1 a clubului în acest moment. De asemenea, am avut și două participări la Balcaniadă, la judo. Erika Moise a adus medalia de bronz săptămâna trecută din Turcia. Ea a mai participat și la Balcaniada de Juniori, acum o lună de zile.

 

Rep.: Ce ne puteți spune de sporturile individuale?

- La sporturile individuale, la catedra de atletism, s-a participat la Campionatele Naționale, iar la nivel de copii avem rezultate bune la probele de aruncări. Profesorii Pătrășcan și Prodan au adus medalii clubului nostru în această vară. Vreau să se confirme și mai departe, la nivel de juniori. Aș dori să se vadă o evoluție, un progres din partea acestor copii.

 

„CSȘ are peste 600 de sportivi”

 

Rep.: Ce sportiv v-a impresionat din punct de vedere al progresului înregistrat într-un an competițional?

- Sincer, e greu să remarci un singur sportiv, din moment ce noi avem legitimați peste 600. Aș nedreptăți sportivi care au evoluat foarte bine. Sigur, o evoluție mai obiectivă se poate face la sporturile individuale, pentru că aici progresul se vede mai rapid. Dar, sunt convins că și cei de la sporturile de echipă au avut evoluții bune.

De exemplu, la baschet îl avem pe Vochin, la U16, care a fost liderul generației și a reușit să se impună și la lotul național de juniori. De asemenea, la baschet feminin U14 avem două jucătoare care au fost selecționate în „best five” al turneului: Ana-Maria Vîrjoghe, cea mai de perspectivă jucătoare și coșgetera campionatului, plus Daiana Tănase. Sunt sportivi care ne reprezintă în loturile naționale și nu fac decât să ne onoreze și să ne facă cinste.

 

Fără pariuri în sport

 

Rep.: Pe cine pariați sezonul următor?

- Eu nu pot să pariez pe nimeni, pentru că mie, unul, nu-mi place să joc la pariuri (n.r. râde). În sport e greu să faci previziuni exacte, pentru că sunt mulți factori care pot să influențeze rezultatele în competiții. Dar, eu sunt convins că toate echipele vor avea o evoluție și mai bună față de acest an. Profesorul Guțoiu mi-a garantat că are trei, patru sportivi care vor aduce medalii sezonul viitor și am mare încredere în domnul profesor, pentru că are o experiență extraordinară și sunt convins că nu și-a spus ultimul cuvânt în sportul dâmbovițean.

 

Atât la fete, cât și la băieți, avem sportivi care sunt convins că vor confirma și sezonul viitor vor aduce medalii. De asemenea, la secția de lupte, pe lângă Georgiana Burduf mai avem două, trei sportive foarte valoroase. Au confirmat deja prin medaliile obținute și sunt convins că în cel mai scurt timp vor aduce medalii internaționale.

 

Rep.: Care este relația cu antrenorii?

- Eu pot să spun că am o relație foarte bună cu toți colegii mei, pentru că sunt în club de 13 ani. Dintotdeauna am avut o relație foarte bună cu toți profesorii și, în calitatea de director, încerc să ajut pe toată lumea, să creez condiții mai bune și să procur fonduri necesare să participe la cât mai multe competiții, pentru că numai așa pot să-și dezvolte capacitățile sportive și să confirme.

 

Cei mai buni nu sunt din Târgoviște

 

Rep.: Ce ne puteți spune despre aria de selecție?

- Aria de selecție nu se rezumă numai la elevii din Târgoviște și am încercat să o mărim. Lucrul acesta se vede, pentru că cei mai reprezentativi sportivi ai clubului nu sunt târgovișteni, ci locuiesc în localitățile limitrofe: Georgiana Burduf este din Râncaciov, iar Ana-Maria Vîrjoghe de la Vârfuri.

 

Avem marele avantaj că deținem un cămin sportiv și cu cantină, unde sportivii locuiesc în timpul anului școlar. Lucrul acesta nu face decât să-i ajute în evoluția lor sportivă, pentru că pot să-și continue atât activitatea școlară, cât și pe cea sportivă.

 

Rep.: Care sunt condițiile pe care le oferă clubul?

- Condițiile sunt bune. Căminul este situat chiar în centrul orașului, lângă primărie. Avem peste 20 de camere, cantina poate asigura trei mese zilnice sportivilor. Nu avem condiții de cinci stele, dar e important că ei pot să se odihnească și să stea în Târgoviște, să nu facă naveta.

 

Rep.: Cum îi atrageți pe copii la club, la sport?

- Îi atragem prin mai multe aspecte. Le oferim condiții decente, pot participa la foarte multe competiții, atât oficiale, cât și amicale. Profesorii noștri au o experiență mare în domeniu. Toți sunt titulari, majoritatea cu gradul 1 în învățământ, care au confirmat că au valoare și cine face lucrul acesta cu pasiune, poate să stea aici.

 

Să faci sport în ziua de azi înseamnă pasiune, multe sacrificii, multă muncă. Atât sportivii noștri, cât și antrenorii lor, sacrifică mult timp. Pentru noi nu prea există week-enduri. Activitatea noastră se desfășoară atât pe timpul săptămânii, cât și la sfârșit. Dar, v-am spus, noi dorim să avem în continuare performanțe, pentru că se lucrează cu multă pasiune.

 

„Lipsa de valoare duce la aceste fluctuații în evoluția unei echipe”

 

Rep.: La baschet feminin U14 se anunță o generație tare promițătoare la Târgoviște...

- Într-adevăr, așa este! Din ’99 nu am mai participat cu o echipă de fete la un turneu final, iar anul acesta am reușit. Atunci, generația 89-90 a încheiat ciclul de juniori cu multe medalii, cea mai importantă fiind la junioare 1, în ’98, la Timișoara. Acum, junioarele născute în ’99 și 2000 sunt foarte talentate. Ele au avut o evoluție remarcabilă față de anul trecut, când de-abia au reușit să câștige două meciuri tot sezonul.

 

Anul acesta au terminat pe locul 5 la Turneul Final, când au câștigat în primele două meciuri împotriva echipei organizatoare, apoi a campioanei en-titre. Prin prisma rezultatelor indirecte, am fost eliminați din lupta pentru titlu. Lucrul acesta nu a făcut decât să ne motiveze mai mult și sunt convins că anul viitor ne vom bate pentru o medalie. Nu pot să spun culoarea, dar cu siguranță va fi metal.

 

Selecția nu se va termina aici.Vrem să reîmprospătăm lotul și să mai aducem una, două jucătoare de pe lângă Târgoviște, fiindcă ele de-abia acum intră pe drumul performanței, după 14 ani. Cred în această generație și voi da totul să realizăm performanțe!

 

Rep.: Nu pot să nu vă întreb despre situația în care a ajuns echipa de baschet a Clubului Sportiv Municipal. A pierdut titlul în ultimul meci cu Aradul acasă, s-a înscris în campionatul următor în ultima zi oficială. Ce părere v-a lăsat?

- Eu am fost legat foarte mult de această echipă. Întotdeauna mi-a fost greu să vorbesc despre ea, atâta timp cât nu am mai făcut parte din cadrul ei. Acum, încerc să mă abțin de la comentarii, pentru că aș fi subiectiv, dacă aș comenta în vreun fel. Nu pot să spun decât că, în general, lipsa de strategie duce la aceste evoluții și nu redau decât ce mi-a spus doamna Tocală acum câțiva ani, în momentul în care a mai fost o retragere a echipei, atunci după un titlu câștigat: lipsa de valoare duce la aceste fluctuații în evoluția unei echipe.

 

Mădălin Răducu