07.12.2022 00:19
„Primăriile riscă să intre în faliment”
Galerie foto
*„Avem problema cu prețurile care au explodat, iar diferența este foarte mare și nu o putem acoperi de la bugetul local”, a semnalat edilul de la Corbii Mari, Ionuț Bănică
Pandemia și explozia prețurilor la tot ceea ce înseamnă materiale de construcții a făcut ca derularea proiectelor europene să aibă mult de suferit, iar obiectivele de investiții să nu se poată finaliza la timp, în termenul prevăzut în contract. Primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, dar și edilul comunei Corbii Mari, Ionuț Bănică, au solicitat autorităților județene, dar și reprezentanților Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, în cadrul unei conferințe de presă prilejuite de vizita unor reprezentanți ai Comisiei Europene în județul Dâmbovița, să găsească soluții la problemele de această natură cu care se confruntă marea majoritate a unităților administrativ teritoriale.
Marius Caravețeanu a atras chiar atenția că primăriile riscă să intre în faliment din cauza acestor probleme care au apărut pe neașteptate și le-au dat toate calculele peste cap. În aceste condiții, edilul de la Răcari a solicitat chiar și prelungirea perioadei de implementare a proiectelor respective, finanțate din fonduri europene, care se află deja în întârziere...
,,Avem problema cu prețurile care au explodat, iar diferența este foarte mare și nu o putem acoperi de la bugetul local. Dacă Guvernul României poate prelua această diferență sau ADR Sud Muntenia... !? Sunt colegi care au semnat contractele de finanțare iar prețurile sunt aproape duble?”, a semnalat Ionuț Bănică, primarul de la Corbii Mari.
Răspunsuri prompte au venit atât de la președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan cât și de la directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. ,,Termenul final pentru realizarea obiectivelor rămâne 31 decembrie 2023. Cred că este o problemă pe care trebuie să o analizăm noi, ca stat. Trebuie o discuție la nivel guvernamental, la nivel de România. Vom vedea ce se va putea face la nivel de buget 2024”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.
La fel de tranșant a fost și răspunsul venit din partea directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. „Acest lucru nu este posibil. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia avem o situație transmisă la minister, iar răspunsul este că nu se poate suplimenta valoarea contractelor. Nici prelungirea termenului de implementare a proiectului nu este o idee posibilă. Regulamentul CE spune foarte clar că 31 decembrie 2023 este ultima dată, dar partea de a prelua cheltuielile, după data de 31 dec 2023, de către bugetul național, aici rămâne de stabilit dacă țara, bugetul național, va putea să preia această sarcină”, a transmis Liviu Mușat, director ADR Sud Muntenia.
Violeta Stanciu