Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
23.12.2014 00:10
Social
Sondaj INSCOP: Aproape 80% dintre români nu știu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989
La 25 de ani de la schimbarea de regim, românii nu știu adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989 și cei mai mulți consideră că evenimentele de atunci au fost inițiate din interiorul României, relevă un sondaj INSCOP - Adevărul dat publicității luni.
Potrivit sondajului, 78,3% dintre români nu cred că știu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, 16,8% consideră că știu adevărul și 4,9% reprezintă non-răspunsuri. Segmentul peste 50 de ani crede în măsură mai mare decât celelalte că știe adevărul despre evenimente. Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voința poporului român, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceaușescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecința deciziei marilor puteri de a desființa sistemul comunist în Europa de Est. 12,3% nu au știut sau nu au răspuns.
Pe segmente de vârstă, cei mai convinși de autenticitatea Revoluției sunt românii peste 50 de ani (36,4% dintre ei cred că a fost voința poporului). Cei între 31- 50 de ani (34,7% dintre ei) și cei peste 50 de ani (35,8% dintre ei) sunt în cea mai mare proporție convinși și de varianta loviturii de stat. Cea mai mare proporție de non-răspunsuri (28,2% din acest segment) apare la cei sub 30 de ani. 49,5% dintre respondenți cred că evenimentele din decembrie 1989 au fost inițiate din interiorul României, în timp ce 36,2% cred că au fost inițiate din afara României. 14,2% nu au știut sau nu au răspuns.
Legat de rolul jucat de diferite personalități la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) și Mircea Dinescu (39,9%). Silviu Brucan este văzut cu un rol mai degrabă pozitiv de 32,9% dintre români și Laszlo Tokes - de 25,8%. Dan Iosif este apreciat ca având un rol pozitiv de 23% dintre români, Victor Stănculescu - 22%, Gelu Voican Voiculescu - 20,4%, Virgil Măgureanu - 19,4%. Cele mai puțin cunoscute personaje de la Revoluție sunt Dan Iosif - 16,7% nu au auzit de el, Virgil Măgureanu - 15,8%, Victor Stănculescu - 12,1%, Silviu Brucan - 10,6%, Gelu Voican Voiculescu - 10%. În ceea ce privește procesul soților Ceaușescu, 68,4% dintre români cred că acesta a fost incorect, 12,7% consideră că a fost un proces corect, 10,5% susțin că nu știu sau nu au cunoștință despre acest eveniment și 8,4% nu răspund.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie. Pachetul de întrebări privind evenimentele din decembrie 1989 a fost realizat împreună cu revista Historia. Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.
AGERPRES și Jurnal de Dâmbovița
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Tentativa de asasinare a fostului președinte al SUA, Donald TrumpMeci crucial pentru Chindia
A murit actrița Georgeta Luchian Tudor, soția rapsodului Tudor Gheorghe
Guvern: Rezultatul testului făcut de Premierul Orban pentru COVID-19, negativ; va rămâne în carantină până joi
Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgență trebuia luată cu ceva timp în urmă
Cabinetul Orban a depus jurământul de învestitură în funcții
Poate Moldovan să salveze Chindia?
Moțiunea de cenzură ‘’Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot’’ a fost respinsă, marți, de Parlament. Au fost înregistrate 200 de voturi favorabile, 7 împotrivă și 3 abțineri, fiind ne
Premierul a transmis președintelui propunerile de numire a noilor miniștri
Cuc, la semnarea a trei contracte de infrastructură: Domnilor constructori, nu vă mai bateți joc de subcontractorii români
Editorial
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
DAN LUCA
În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.
Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.