Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.07.2024 00:14

La Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița,


A A

Canicula a mai stopat din elanul donatorilor

Canicula a mai stopat din elanul donatorilor

*„S-a recoltat mai puțin dar totuși sunt donatori, aș zice suficienți pentru că stocurile au mai scăzut dar sunt satisfăcătoare” *„Avem stocuri satisfăcătoare, dar indiferent cât de mare stoc ar fi se creează o discordanță între grupe și între cerere și ofertă pe o anumită grupă”

 

Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

 

Rep.: Vin oamenii să doneze sânge în această perioadă caniculară?

-A scăzut colecta de sânge, într-adevăr, ne vin cam 20 - 25 de persoane, maxim 30 de persoane pe zi. De când a încept canicula, a scăzut numărul donatorilor, a fost și perioada de examene a copiilor. Acum vin ca înainte când ne confruntam cu o criză de donatori. S-a recoltat mai puțin dar totuși sunt donatori, aș zice suficienți pentru că stocurile au mai scăzut dar sunt satisfăcătoare. La grupele rare ne mai confruntăm cu lipsuri câteodată pentru că ei sunt oricum o proporție mică. Concentratul trombocitar noi îl facem la comandă fermă, dimineața ne comandă și la prânză sau a doua zi este gata și are valabilitate 5 zile. Dacă se întâmplă ceva și pacientul nu mai are nevoie sau i-au crescut trombocitele și nu mai vrea doctorul să-i bage, atunci se anulează comanda și noi rămânem cu ele. Noi, directorii de centre, am făcut un grup pe whatsapp care se numește „redistribuție” și putem să le oferim acolo pentru cine vrea trombocite de un anumit grup. Noi trebuie să asigurăm transportul, pentru că dacă eu vreau să scap de ele trebuie să le și duc undeva. Asta e cam greu pentru că trombocitele sunt sensibile și dacă nu se folosesc se rebutează.

Rep.: Cine vă comandă produsele, spitalele din județ sau și cele de la nivel național?

-Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, spitalele din județul Dâmbovța în primul rând. Ne mai comandă Moreniul, Găeștiul câte puțin, Pucioasa. Atribuția noastră principală este să –i ajutăm pe ei, iar dacă pacienți de-ai noștri sunt internați la București și dacă au donatori aici noi obligatoriu îi ajutăm, dar noi încercăm să-i ajutăm și dacă nu au donatori. De exemplu, acum, Spitalul Militar ne-a rugat să-i ajutăm cu o anumită grupă, cu A și cu A Negativ fără să aibă un pacient de-al nostru acolo. Noi dacă avem îi ajutăm, facem solicitare la Salvare, cu mențiunea că sângele trece numai prin centrele de transfuzie. Deci noi practic ajutăm Bucureștiul, dar trebuie să fie o evidență clară a pungilor expediate.

Rep.: Cum stați în prezent cu stocurile de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița?

-Avem stocuri satisfăcătoare, dar indiferent cât de mare stoc ar fi se creează o discordanță între grupe și între cerere și ofertă pe o anumită grupă. Rămâne valabilă acea lege a seriilor în Transfuzie în sensul că se consumă foarte mult dintr-o anumită grupă iar celelalte se adună în stoc. Acum nu este problema aceasta, avem din toate, mai puțin Zero Negativ care s-a consumat mai mult. Spitalul Târgoviște poate să ceară și la Ploiești și la București. Așa cum îi ajutăm noi pe ei, așa ne ajută și ei pe noi.

 

 

Violeta Stanciu



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sindicatele și directorii cer demisia directorului ROMARM
Producția de oțel se lasă așteptată
"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)

DAN LUCA

În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.

Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele... [citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale