24.07.2024 00:16

Astăzi are loc Examenul Național pentru Definitivare

Astăzi are loc Examenul Național pentru Definitivare
Galerie foto

Astăzi, 24 iulie 2024, se desfășoară proba Examenului Național pentru Definitivare, sesiunea 2024. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, 161 de candidați s-au înscris în acest an școlar, dintre care 149 au fost validați pentru proba scrisă, după ce au susținut cu succes probele premergătoare și au obținut medii peste 8.00.

Examenul național de definitivare în învățământ include două inspecții de specialitate desfășurate la clasă și elaborarea unui portofoliu profesional pe parcursul anului școlar 2023-2024, urmate de o probă scrisă la disciplina pentru care candidatul s-a înscris. Proba scrisă se desfășoară la Școala Gimnazială „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”, iar accesul candidaților în sala de examen este permis în intervalul orar 7:30-8:00.

Pentru a promova examenul, candidații trebuie să obțină cel puțin media 8.00 și note de minim 7.00 la fiecare probă, proba scrisă având ponderea cea mai mare, de 70%. Dintre cei 161 de candidați inițiali, 12 s-au retras pe parcursul anului școlar, rămânând 149 de candidați validați pentru proba scrisă.

Specializările cele mai frecvent alese de candidați în acest an sunt educatoare, învățători, profesori de educație fizică și sport, și profesori de limbi moderne. Cei eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare.

Anul trecut, județul Dâmbovița a înregistrat un procent de promovabilitate de 81,06% pentru acest examen. Rezultatele din acest an sunt așteptate cu interes, dată fiind importanța acestui examen în parcursul profesional al cadrelor didactice.

 

 

Ștefan Khalil