10.11.2023 00:15

Iubirea milostivă

Iubirea milostivă
Galerie foto

Pilda samarineanului milostiv reprezintă o pagină a vieții din Palestina acelui timp. Orașul Ierihon se află la o distanță de aproximativ 40 kilometri față de Ierusalim. Drumul dintre aceste orașe, în timpurile, când Iisus predica Cuvântul lui Dumnezeu, era foarte periculos, căci în munți și pe la răspântii se adăposteau mulți hoți și tâlhari. Acest drum era numit și “calea sângelui”, datorită faptului că mulți călători care l-au parcurs au avut de suferit de pe urma atacurilor tâlharilor și nu puțini au fost omorâți.

La întrebarea învățătorului legii „Cine este aproapele meu ?”, Hristos i-a răspuns prin această frumoasă pildă despre samarineanul milostiv. Tâlharii au prădat un drumeț, l-au bătut și l-au lăsat pe jumătate mort. Pe calea respectivă a trecut mai întâi un preot, iar apoi un levit. Ei l-au văzut pe acest om rănit, dar nu i-au acordat nici o importanță. Este de notat faptul că omul prădat era evreu. Preotul și levitul care au trecut pe acel drum au fost evrei, dar nu s-au oprit asupra conaționalului lor. Deși l-au văzut că este rănit, „au trecut pe alături”.

De cel rănit se apropie un samarinean. Evreii îi priveau pe samarineni cu mare reținere, pentru ei fiecare samarinean reprezenta un păcătos și un eretic. Cea mai mare desconsiderare pentru evreu era atunci când cineva îl numea samarinean. Odată iudeii, din ură, i s-au adresat lui Iisus: «Oare, nu zicem bine că Tu ești samarinean și ai demon?» (Ioan 8, 48). Acest lucru constituia o mare dezonoare.

Mântuitorul ne arată că samarineanul desconsiderat a fost milostiv față de cel rănit și nu a luat în considerare că rănitul a fost evreu. A ajutat un om. Încheindu-și această pildă, Mântuitorul îl întreabă pe învățătorul legii: „Care dintre aceștia trei ți se pare, că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?” Preotul, levitul, sau samarineanul? Învățătorul I-a răspuns: „Cel, care a fost milostiv cu el”. Atunci Hristos i-a spus acestuia: «Mergi și fă și tu asemenea» (cf. Luca 10, 36-37). Iată o poruncă adresată peste secole și nouă!

 

Pr. Iulian Petrescu, Parohia Sf. Arhangheli din Târgoviște