25.07.2024 00:14

„Vaccinul, soluția cheie contra pestei porcine africane”

„Vaccinul, soluția cheie contra pestei porcine africane”
Galerie foto

*Până acum, peste 10.000 de doze de vaccin au fost deja importate în România, din Vietnam, țara în care acest ser inovator a început să fie dezvoltat *Vaccinul a fost inventat de experți americani, care lucrează la această soluție de mai bine de 20 de ani

 

Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a vorbit recent despre vaccinul împotriva pestei porcine africane, care, spune acesta, reprezintă cea mai eficientă metodă de combatere a virusului devastator. Anunțul vine într-un moment critic, când măsurile de prevenire a răspândirii bolii sunt esențiale pentru protejarea sănătății animalelor. Până acum, peste 10.000 de doze de vaccin au fost deja importate în România, din Vietnam, țara în care acest ser inovator a început să fie dezvoltat. Vaccinul a fost inventat de experți americani, care lucrează la această soluție de mai bine de 20 de ani.

Sandu Tolea a transmis că Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), împreună cu Institutul de Cercetare „Cantacuzino” și Laboratorul Național de Referință din București, colaborează intens pentru a produce vaccinul și în România. Aceste eforturi sunt menite să asigure o disponibilitate constantă de vaccinuri și să reducă dependența de importuri pe termen lung.

Potrivit directorului Sandu Tolea, planul este ca vaccinarea în masă a tuturor porcilor, inclusiv a celor din gospodăriile individuale și a porcilor mistreți, să înceapă la sfârșitul anului 2024 sau începutul anului 2025. Această inițiativă vizează nu doar protejarea fermelor comerciale, dar și a gospodăriilor rurale, asigurând astfel un control al răspândirii virusului în toate zonele afectate.

Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluție pentru a opri virusul pestei porcine africane este apariția și reluarea vaccinării tuturor porcilor, atât în complexele industriale, cât și în gospodăriile populației", a subliniat Sandu Tolea.

Dezvoltarea și implementarea vaccinului este un pas înainte în lupta împotriva pestei porcine africane. Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează atât porcii domestici, cât și pe cei sălbatici. Până acum nu a existat niciun tratament eficient, iar măsurile de prevenire au fost limitate la sacrificarea animalelor infectate și la carantine stricte.

 

 

Violeta Stanciu