09.11.2023 00:15

„Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!”

„Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!”
Galerie foto

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al Direcțiilor de Sănătate Publică, desfășoară pe parcursul lunii noiembrie campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!”, campanie care se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice. Campania vizează creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor și complicațiile acesteia pentru viitorii adulți.

Deși, ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecțiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizația Mondială a Sănătății.

 

Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții

Pentru România, obezitatea este al patrulea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun și factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grași, băuturi îndulcite, carne roșie și procesată). Ultima rundă a studiului derulată la nivel european între 2018 și 2020 a evidențiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate.

Director executiv, Dr. Sorin Stoica