27.08.2024 00:19

Un simpozion cultural cu rezonanță națională

Un simpozion cultural cu rezonanță națională
Galerie foto

George Coandă

Ajuns la cea de a XI-a ediție, Simpozionul național „Școala de la Târgoviște. Tradiție și continuitate”, a reușit și de astă dată, să reunească, în sala „Auditorium” a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” din cetatea voievodală a primei cărți tipărite din spațiul românesc, numeroși scriitori, istorici literari și oameni de presă.

În dezbatere a fost pusă opera a patru dintre continuatorii operei clasicilor școlii de la Târgoviște și a fost vorba de Ana Dobre, Carmen Georgeta Popescu, Ecaterina Petrescu-Botoncea și Dan Gîju, de altminteri și remarcabili publiciști. În debutul ediției, au fost transmise mesajele, de salut și de apreciere a manifestării, în numele și pentru: ÎPS Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, Academia de Științe a Republicii Moldova și Centrul Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău, Primăria municipiului Târgoviște, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (Sorin Stanciu, președinte).

Astfel, p.c. consilier eparhial Ionuț Ileana, arh. Emil Stănescu, prof.univ.dr. Nicolae Oprea, președintele filialei Pitești a U.S.R., jr. Cătălin Chiru-Cristea – secretar al Primăriei mun. Târgoviște, George Coandă – președinte al Filialei „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița a UZPR și prof.univ.dr.habil. Florin Radu, prorector al Universității „Valahia” din Târgoviște, au fost cei care au transmis adevărate „cuvinte de suflet” și de încurajare a unei manifestări de valorizare a unor creatori/contributori la adăugarea de noi vectori patrimoniului actual al literaturii române.

Este exact ceea ce au relevat cu persuasivitate în comunicările lor, apropo de opera celor patru scriitori puși în discuție, printre alții, scriitorul Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni, inițiatorul și moderatorul simpozionului, prof.univ.dr. Petre Gheorghe Bârlea, istoricii și criticii literari Nicolae Oprea, Vasile Bardan, Margareta Bineață, Evelyne Maria Croitoru, Jean Dumitrașcu, Nicolae Georgescu, Daniela-Olguța Iordache, Florentin Popescu sau Victor Petrescu. Lansarea recentelor numere ale revistelor „Litere” și „Impact”, precum și excelentul interludiu de romanțe al Irinei Gîju au încheiat ediția 2024 a simpozionului național „Școala de la Târgoviște. Tradiție și continuitate”.

Să-i amintim, pentru că merită, pe organizatori: Consiliul Județean Dâmbovița/ Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Primăria mun. Târgoviște, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Universitatea „Valahia” Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” Târgoviște.

Simpozionul, de fapt, este, astăzi, trebuie remarcat, una dintre ipostazele reprezentative, cu ecart național, ale Fenomenului cultural de la Târgoviște: Pro Millenium.