17.04.2024 09:23
Norvegia, promovată la Târgoviște
Galerie foto
La sfârșitul săptămânii trecute, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște a avut loc evenimentul „Norvegia, printre fiorduri norvegiene” - Unitate în diversitate”, în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița” nr. A3-10/2021/24.06.2021, finanțat prin Programul RO CULTURA - APEL 1 - Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE 2014 - 2021.
De la Oslo, pe „muntele vindecării”
Evenimentul a fost dedicat promovării Norvegiei - prin prezentarea unor aspecte relevante ale culturii norvegiene. Prezentarea informațiilor generale despre localizarea, organizarea și forma de guvernare a Norvegiei a fost urmată de punerea în valoare, vizuală și muzicală, a peisajelor spectaculoase ale acestei țări. Fiordurile norvegiene, nopțile albe și aurora boreală sunt printre cele mai vestite puncte de atracție pentru turiști din lumea întreagă. Toate acestea au fost admirate de participanții la eveniment, în atmosfera relaxată de la Biblioteca Județeană I. H. Rădulescu din Târgoviște.
În această călătorie vizuală, participanții au trecut prin Oslo, unde s-au plimbat prin Parcul Vigeland și au admirat, la Muzeul de Artă, celebra pictură „Strigătul”, aparținând artistului norvegian Edvard Munch.
Ibsen și Grieg i-au însoțit în lumea lui Peer Gynt. Cea mai puternică experiență a fost, probabil, aceea a urcării pe „muntele vindecării”, a intrării pe tărâmul spiritual al vikingilor și a chemării Valhallei - prin proiectarea unor scene de film de mare forță.
Mulțumiri din Norvegia
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Dâmbovița în parteneriat cu Asociația EuroTrainer, în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
De asemenea, partenerul norvegian în proiect, asociația Horten Marsjkluub, i-a mulțumit Consiliului Județean Dâmbovița pentru implicarea sa în implementarea proiectului și cooptarea acestuia în parteneriat, iar, cu acest prilej, a promovat pe pagina oficială de Facebook obiectivul turistic, care va avea un impact deosebit de puternic la finalizarea proiectului.
RO-CULTURA, program implementat de Ministerul Culturii
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de Euro în perioada 1994 - 2014 și cu 1,55 miliarde de Euro, în perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de Euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro . Seminarul a urmărit și conștientizarea existenței, obiectivelor și a impactului Granturilor SEE, precum și a cooperării cu entități din statele donatoare.
L.D.