07.06.2024 00:20

Cele mai influente persoane în politica de sănătate

Cele mai influente persoane în politica de sănătate
Galerie foto

La nivelul Uniunii Europene, obiectivele stabilite sunt duse la îndeplinire de actori influenți din sfera politicii, a industriei și a societății civile. Sunt cei care anticipează amenințări, identifică prioritățile, pun cap la cap informațiile, evaluează și stabilesc strategii de acțiune. Deciziile și modurile de acțiune au la bază pricipii precum prevenția, protecția și accesibilitatea. Sunt cei care revizuiesc și care influențează.

 

Existã practic 3 categorii de persoane influente la nivelul politicii de sãnãtate. Policy markers/instituții: Comisarul european, Stella Kyriakides, în stransã legaturã cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei ENVI din Parlamentul European, Pascal Canfin, în cooperare cu ceilalți eurodeputați din aceastã comisie parlamentarã. Miniștrii sãnãtãții din cele 27 de membre UE.

 

Liderii de comisii din parlamentele naționale ale celor 27 de țãri membre UE. Stakeholderii/industrie: Reprezentanții industriei, în special cei grupați în jurul celor doi piloni ai sãnãtãții: industria farmaceuticã (EFPIA) și aparatura medicalã (MedTech Europe). Stakeholderi/societatea civilã: Organizațiile profesionale, organizațiile de pacienți și organizațiile nonguvernamentale.

 

Dan Luca