27.08.2024 00:18

"Borna Parașutiștilor", monument unic în România


Galerie foto

*Borna - monument dedicat parașutiștilor români - parte integrantă a Monumentului Eroilor Revoluției din 1989, a fost instalată de Asociația Parașutiștilor din România, contribuind la crearea unui ansamblu comemorativ ce promite să devină un punct de atracție în circuitul turistic național

 

Ștefan Khalil


 

Orașul Titu din județul Dâmbovița a fost gazda unui eveniment important, marcat de dezvelirea primei „Borne a Parașutiștilor” din România, amplasată în parcul din fața Liceului Tehnologic „Goga Ionescu”. Acest monument, unic în țară, dedicat parașutiștilor români, reprezintă o premieră națională și un pas important în comemorarea eroismului acestor militari.

Borna, parte integrantă a Monumentului Eroilor Revoluției din 1989, a fost instalată de Asociația Parașutiștilor din România, contribuind la crearea unui ansamblu comemorativ ce promite să devină un punct de atracție în circuitul turistic național. Acțiunea se înscrie într-un efort amplu de promovare a parașutismului, atât militar, cât și civil, având ca scop educarea publicului cu privire la rolul  pe care parașutiștii l-au avut în apărarea patriei.

Un element de noutate al acestui monument este codul QR instalat pe bornă, prin care vizitatorii pot accesa informații despre evenimentele din 24 august 1944, când un pluton de parașutiști a apărat cu curaj aerodromul Boteni. În curând, un cod QR similar va fi montat și pe Monumentul Eroilor Revoluției din 1989, oferind detalii despre acțiunile eroice ale Regimentului 64 Parașutiști în timpul Revoluției din 1989, singurul regiment de parașutiști din România implicat în luptele de pe teritoriul țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La ceremonia de dezvelire au fost prezenți membri ai Asociației Naționale a Parașutiștilor din România (ANPR), ai Asociației Rezerviștilor din Titu, ai Asociației Cultul Eroilor – filiala Dâmbovița, precum și reprezentanți ai Asociației Tradiție Militară, care au prezentat echipamente și arme folosite de trupele de parașutiști în acțiunile de luptă.