Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.08.2024 00:17


A A

S-a întâmplat acum 80 de ani (I)

S-a întâmplat acum 80 de ani (I)

George Coandă


Spre miezul nopții unei zile de vară bântuite de o arșiță nemiloasă, părinții mei, pe ale căror chipuri am văzut cum se așternuse o apăsătoare îngrijorare, stăteau cu urechile lipite de un aparat de radio Columbia cu acumulator, așteptând transmiterea unui important mesaj către țară. Cu toate că eram la vârsta pantalonilor scurți (peste câteva zile aveam să pornesc pe calea cunoașterii, un abecedar și o tăbliță de ardezie în ghiozdanul de carton presat), am înțeles / simțit că ceva extraordinar se va petrece peste câteva clipe. Și într-adevăr, către miezul nopții, în difuzorul aparatului de radio s-a auzit vocea nehotărâtă a regelui Mihai. Iar de pe chipurile părinților mei s-a șters îngrijorarea, fiind înlocuită de o sinceră bucurie, cu lacrimile jucându-le pe pleoape. România, și asta am înțeles simțit din discuția părinților, apropo de mesajul regal, a întors spatele nemților lui Hitler, trecând într-o altă tabără militară. Bucuria a cuprins și Găeștiul în care locuiam pe atunci. În toate casele s-au aprins luminile. Localnicii au ieșit în stradă - și noi, odată cu ei - prinzându-se într-o mare horă. Credeau că pentru români, războiul luase sfârșit. Și înjurau de mama focului pe Hitler, iar pe conducătorul statului Mareșalul Ion Antonescu, de la adorație, îl trecură la hulire. Și-a fost să fie 23 august 1944. Pe toamnă, am văzut năvala trupelor Armatei Roșii și prin Găești, îndreptându-se viforoase „na Berlin” („la Berlin”), un zdrahon de ofițer sovietic – ce grad o fi avut, nu știu – înfigându-i tatălui meu în piept un ditamai pistolul și smulgându-i ceasul de buzunar pe al cărui breloc auriu se vedea clar simbolul dolarului american, dar pentru acel rus uriaș neînsemnând altceva decât... SS. „Davai ceas”, nu-i așa, chiar dacă era un „American clock”? Însă de unde să știe acel „sovietki ofițer”, sfidător în sălbăticia-i, limba marelui aliat de peste Atlantic?

(va urma)

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Raid cultural în Georgia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale